Sunday, 15 January 2012

TARIAN CINDAI...

      Yuurrrhhuuiiiiiii,,, sabihah disiniii~~~~!!! dah lama kak sabi x guna kan tag line kak sabi spt itu... tapi xpe, bukan slalu kak sabi akan buat spt itu ok~

     Baik lah, kisah kak sabi hari ini adalah mengenai tarian dalam lagu cindai dendangan kak siti nurhalizon kita tu... spt yang u ouls tahu cara joget lagu cindai adalah dengan mengeluar kan kaki kanan, kemudian masuk kan kembali, kemudian kluar kan kaki kiri pula dan masuk kan nye kmbali, begitu lah seterusnye...

     Boleh lah rujuk pada gambar dibawah ini tarian cindai daripada adek yg bnama badrul marawi dan zaleha kuskus...


(cindai lah mana, tidak berhias, jalin nya lalu, rentak beribu......) adek badrul marawi dan zaleha kuskus menunjukkan tarian cindai... kaki perlu dikeluar kan ke kiri dan ke kanan...


       Namun begitu, ade juga yang over dan ingin melakukan kelainan dalam tarian itu... tarian sepatutnya dilakukan ke kiri dan ke kanan sahaja,,, tapi orang ini ingin melakukan tarian cindai dgn cara kaki ke atas dan ke bawah pula... kak sabi sempat merakamkan aksi tarian beliau... 



bersedia... gaya sebelum memulakan tarian cindai...




kelainan yang ditampilkan dalam tarian cindai mereka... kaki ke atas di ikuti kaki ke kiri pula...



     moral disini, kak sabi suka tarian cindai dalam bentuk dan gaya ape sekali pun....




kak gaga oh kak gaga...

       Siapa yang tidak kenal dengan crazy fashion dari kak gaga... semasa kak sabi berada di miami, kak sabi telah berjumpa dengan kak gaga atas urusan penting antara kami berdua... amat penting!

     Dalam perbincangan itu, tiba2 seseorang telah lalu di sebelah kami dengan gaya yang lebih crazy dari kak gaga... kak gaga tidak terkata ape2 kerana die merasa kan die telah kalah dengan orang yg lalu tadi... dan dari situ lah tercipta nya lagu speechless dendangan kak gaga sendiri walaupun lirik nye spt tiada kaitan dgn keadaan semasa itu...


judge la sendiri siapa yang lebih crazy,,, mata bersinar adalah markah bonus untuk org yg x dikenali itu...


     sejak dari peristiwa itu, kak gaga korang tros memakai pakaian yang super crazy agar tiada siapa yg akan dapat menandingi die lagi...


  moral disini,,, kak gaga amat meminati lakonan rosyam noor...

Saturday, 14 January 2012

mr. international 2011~~!!!

      Tak sangka kak sabi boleh tpilih menjadi juri mr. international 2011~!!! ape lagi kak sabi sentiasa cuci mata~! kak sabi paling minat 3 peserta ini,

  Peserta yg pertama mr. paraguay... org nye kacaaakkkkk sgt2!! kulit sawo matang dan pandai berbahasa urdu walaupun tinggal di paraguay~!

   Peserta kedua adalah mr. china~! walaupun berbangsa cina tetapi kulit nye hitam sgt2~! kelebihan peserta ini adalah pandai meniru gaya salmah hayek~...

      Peserta ke tiga pula adalah mr. italy~!.. Peserta dari venice, italy ini adalah caucasian tetapi nama sebenarnya dalam IC adalah 'xi nian quai le'.... panjang kan nama nye? dan ade bunyi2 mcm cina siket nama die... namun begitu setelah kak sabi cek dlm google translate, makna nama die adalah 'selamat tahun baru'... Kak sabi x tahu kenapa ibu bapa die mberikan nama yg mpunyai maksud seperti itu...~~~



dari kiri - mr. paraguay, mr. italy, dan mr.china...


    kak sabi x pilih kasih, kak sabi amanah dan telah memberikan markah penuh kepada peserta yang betul2 layak mendapat markah penuh... peserta tsebut adalah dari ireland kerana selain kacak, hot, bijak, dan sopan, die juga mempunyai tatu mirip wajah kak sabi... kak sabi yakin itu adalah kak sabi, jadi kak sabi beri die markah penuh kerana die mmg layak... skali lg kak sabi ulang kak sabi memberi markah dgn penuh amanah dan adil...

moral disini, TIADA,,,, di lain hari pasti ada...

dendangan retro~~~

        Semasa dalam perjalanan nak ke airport klia, kak sabi mendengar radio dalam kreta... tiba-tiba terkeluar lagu retro yang mana lirik nye begini,,, ''senyuman mu, telinga mu,, pilih lah aku jadi teman mu~~~''... mendengar lirik sedemikian, tanpa membuang masa kak sabi teros memaki hamun lagu itu~! Selepas puas memaki, kak sabi juga sempat berdoa untuk si penulis lirik lagu tersebut agar sembelit penulis lirik itu akan sembuh dengan segera~!

     Lebih menduka cita kan lagi, sehingga kak sabi naik atas kapal terbang pun lagu itu masih terngiang-ngiang di telinga kak sabi... setiap kali lagu itu terngiang2 kak sabi akan memaki dalam hati... kadang2 kak sabi memaki sehingga orang sebelah boleh dengar makian itu.... begitu lah 4jam dlm kapal terbang lagu itu senantiasa berdendang-dendang dlm telinga kak sabi...

     kak sabi meramalkan, penulis lirik itu pasti tidak fasih berbahasa melayu~! dan kak sabi juga betul2 yakin bahawa penyanyi lagu tersebut pasti seorang yang sentiasa berkeyakinan tinggi, bersemangat, dan sentiasa happy~! dan yang lebih penting penyanyi lagu itu sudah tentu tiada cita rasa.... dan dan dan penyanyi itu pasti merasakan lagu itu adalah lagu terbaik nye...

  


gambaran -  penulis lirik pasti bukan dari orang yang fasih berbahasa melayu...



gambaran si penyanyi - senantiasa berkeyakinan tinggi dan gembira selalu...



  Namun moral nye disini,,, kak sabi bersyukur kak sabi masih hidup dan tiada orang terbunuh pada ketika itu....

Friday, 13 January 2012

rumah ku syurga ku

      Ingat lagi x kisah kak sabi membawa rumah kemana2 saja di vienna, austria???? kalau x tahu bole tengok ini... http://sabihahlambok.blogspot.com/2012/01/populariti-kak-sabihah-lambok.html .....    haaaa kali ni kak sabi nak crt satu kisah yg lagi teruk dr ape yg kak sabi telah buat dulu...

      Kisah nye begini,,,, pada musim luruh semasa kak sabi berada di canada, kak sabi telah berkelah di sebuah taman yang sungguh cantik dipenuhi daun2 gugur... hanya ada pokok2 kering, daun2 gugur, dan angin yang bertiup biasa saja yg dapat dinikmati kak sabi... kak sabi suka kenangan ini...

      Sedang kak sabi menghirup udara yg biasa tu aje, sambil kak sabi minum air mineral, tiba2 kak sabi tersedak dan terperanjat kerana kak sabi ternampak seseorang yang berjalan2 sambil membawa rumah nye... kak sabi berbisik dihati begini ''Si bodoh yang tidak normal, perlu ke membawa rumah sdr kemana2 saja? Dasar si dungu~!''...    Hakikatnye kak sabi terlupa yang kak sabi juga pernah membuat perkara yang sama seperti org itu dahulu iaini berjalan2 sambil membawa rumah...



ini lah si bodoh yang tidak normal itu yang berjalan2 sambil membawa rumah nye kemana2 saja...


     Oleh kerana kak sabi telah mengutuk orang itu, wal hal kak sabi pun pernah buat pkara yg sama dahulu, jadi kak sabi telah termalu sendiri... untuk menenangkan fikiran, kak sabi telah mengutip 9 helai daun kering untuk dijadikan kipas, dan kak sabi telah mengipas leher kak sabi...

Moral disini,,, jika kau fikir kan kau boleh, kau pasti bole melakukan, jika kau fikir kan ragu2, usaha mu tidak menentu~






senaman muka

     Setiap hari ahad, kak sabi akan menjalankan aktiviti aerobik di sebuah studio fitness yg hanya org kaya2, org cantik, dan org2 popular saje yang boleh aerobik disitu... (kak sabi tidak berniat untuk menunjuk2, jd jgn tsalah faham)...Namun begitu, pada sesi aerobik ahad mggu ke 3 bulan lepas kak sabi telah melakukan sesuatu yg dasyat~!


     Cerita nya begini,,, instructor aerobik ms tu telah mengajar kami senaman muka... Senaman muka tersebut adalah senaman terbaru yang telah dicipta oleh nya sejak minggu lepas hari tsebut...  die menyuruh kami melakukan senaman muka begini........................~~~~~



senaman muka yang diajar...




        27 minit kemudian, kak sabi terasa tiada ape2 yang berlaku... namun kak sabi tetap meneruskan senaman muka itu... 14minit kemudian kak sabi masih tidak dapat merasa ape2 yg hebat dari senaman itu.... kak sabi pun pergi dihadapan instructor senaman itu dan menghadap rapat pada muka instructor itu... instructor itu masih melakukan senaman muka itu... kak sabi telah hilang sabar lalu kak sabi terus TAMPAR muka instructor itu, dan kak sabi tros berlalu...

          Ahad minggu hadapan kak sabi masih hadir untuk sesi aerobik ditempat yg sama... instructor itu sudah tidak mengajar kami senaman muka spt itu lagi...

moral disini,,, bersenam lah untuk menjaga kesihatan~!

my fav singer,,, kak yuna...

    Hujung minggu lalu kak sabi sempat menonton persembahan live dr kak yuna di pulau pangkor ... tapi kak sabi terperanjat siket la sbb kak yuna pada hari tu kelihatan lebih cantik dr biasa... kak sabi sempat menanyakan kak yuna apa rahsia nye? kak yuna menjawab ''amalkan minum air sirap yang dicampur dengan mentega, setiap petang selepas menonton telenovela''... selepas memberi tahu, kak yuna terus berlalu pergi....





kak yuna disambut peminat ketika melakukan persembahan...



terima kasih kak yuna kerana berkongsi tips kecantikkan~!

moral disini, sebelum makan basuh lah tangan...

jangan bergaduh!

      pengalaman kak sabi ketika di disney land hong kong memang menakjubkan~! kak sabi suka masuk istana disney yg mmg chantek umpama kak sabi... kak sabi juga telah cuba pmainan extreme di situ spt carosel kuda berpusing tu~! 




lihat lah, keriangan kanak2 di situ~!

      Tetapi setiap pengalam pasti akan ade kisah yang exotic untuk dicerita kan~! Semasa kak sabi nak membeli minuman, kak sabi ternampak ade orang bergaduh~!!! ntah macamna tah kak sabi boleh memberani kan diri, kak sabi menjerit ''STOP IT!!, I'M BEAUTIFULL WOMEN~!!!''... dan org yg bgaduh itu tiba2 berhenti bergaduh dan terus beredar...




ini lah die org yg gaduh sakan tu... kak sabi mmg pantas mengambil gambar, terutama nya gambar orang bergaduh...



      Kak sabi memang hebat... sampai kan orang bgaduh pun kak sabi boleh lerai kan begitu sahaja~ moral disini, jangan bergaduh, jika anda bergaduh anda adalah si penggaduh...

besfriend forever - NatasyiaGaga Is

    kak sabi teringat kenangan bersama rakan karib kak sabi  NatasyiaGaga Is... ianya sungguh manis... terutama nye kenangan ketika berada di brazil,,,, semasa tu kami lunch dan menu kami ialah udang kukus tiga rasa,,, kami dapati udang itu tidak disembelih~! NatasyiaGaga Is berasa amat marah, lalu tidak makan langsung udang itu malah langsung tidak memandang pada udang itu ape tah lagi hendak bercakap bersama udang itu....  jadi NatasyiaGaga Is hanya makan tembikai susu saje...

     kenangan ini adalah paling manis buat kak sabi.... 


kak sabi bersama NatasyiaGaga Is... my bestfriend~!!!
     kepada sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang NatasyiaGaga Is boleh la melayari laman NatasyiaGaga Is di




moral disini... kak sabi cantik~!

Thursday, 12 January 2012

kucing biadap~~~

     kisah ini adalah semasa kak sabi melancong di Spain, kak sabi menginap di sebuah hotel yg sungguh hebat~! tp bukan lah hotel hebat yg kak sabi ingin ceritakan,,, tetapi ini adalah mengenai kisah kak sabi mahu pulang ke hotel penginapan yang hebat~!

     Semasa kak sabi baru pulang dari jalan2, kak sabi terus pulang ke bilik...  dlm pejalanan ke bilik, kak sabi terperanjat kerana kelihatan ade makhluk memanjat dinding! kak sabi pun menanyakan makhluk itu ape yg die sedang buat! die menjawab ''RAHSIA~''...

Sentap dengan jawapan itu, kak sabi tros ke bilik kak sabi tanpa memandang ke belakang....



ini die makhluk biadap tu!!!


ape yang rahsia nye ntah kak sabi pun x tahu...
moral disini,,, jangan lupa kunci pintu rumah atau bilik sebelum keluar...

KECANTIKAN SABIHAH LAMBOK TIADA TANDINGANNYA

     kak sabi suka menonton bullfight show~! sebab matador2 nye slalu uuuuuu~~~ bull itu sangaaatttttt garang! kak sabi sangat takut!! (kak sabi sedang gigit hujung bantal ni, comel kan?)...


      Pertunjukan smakin hebat, bull yang sangat garang td berlari untuk menanduk matador itu dan kak sabi terperasan yg bull itu terpandang wajah kak sabi yg manis2 ni!!! Tiba2 bull itu terjatuh tertumus!!!!!!!! HAHAHA  padan muka awak bull! tu lah mata keranjang! pantang tgok orang cantik, kan awak dah tertumus~!!!


    Nasib baik kak sabi sempat amek gambar bull itu... sorry lah ye bull,,, u r not my taste...!!!

bukti bull ini masih pandang kak sabi yg manis ni lagi walopun dah terjatuh~!


Moral nya,,,, TIADA...!!! Sebab kalau kak sabi dah memang cantik, kak sabi tetap cantik dan jelita buat selama-lamanye...~~~

ROSALINDA YANG LETIH

   channes fashion week tahun lepas kak sabi menjadi MODEL UTAMA untuk rekaan BALENCIAGA (kak sabi tak bmaksud untuk berlagak tapi ini lah kebenarannya). sedang kak sabi berbual2 dgn Josephus Thimister (designer), tiba2 kak sabi ternampak model terkenal bernama rosalinda sedang nyenyak tidur di sofa...

   kak sabi cuba menyedarkan rosalinda dr tidurnya namun rosalinda tidak bangun juga... kak sabi resah hati lalu kak sabi panggil unit kecemasan atas kejadian ini...


       rosalinda disabitkan mati ketika tidur kerana terlalu letih membuat senaman memanjangkan kaki, leher, dan tangan... kak sabi menjerit kerana ianya first time berlaku pd kak sabi okey!!!~!



mendiang rosalinda ketika kejadian (R.I.P 2011)


     moral disini, kak sabi akan menyanyikan lagu rossalinda ayamor jika ternampak model berkaki panjang...

POSTER TANDAS YANG SAYU


   kak sabi masa tu singgah sekejap di stesen mintak untuk pergi ke toilet... sedang asyik kak sabi berhadas, tiba2 kak sabi terbaca sebuah poster yang ditampal di pintu toilet betul2 menghadap si sedang berhadas ini.. kak sabi termenangis seketika melihat poster itu kerana tajuk nye sungguh memberi pengajaran kepada kak sabi... 



dibawah ini lah poster nye yang dapat kak sabi rakam kan~~~



poster tandas yang sungguh touching~!

kak sabi hanya mampu menitiskan air mata sayu sahaja... kemudian kak sabi beristinjak, dan terus berlalu pergi...  moral disini,,,, kak sabi berazam akan mencintai sungai kita walau dimana sekali pun kak sabi berada dan kak sabi tetap cantik walau dimana-mana...

lapar

kak sabihah lambok lapar laaaaaaaaaa, tp diet....



moral disini, tiada...

anjing yang sungguh exotic!

   minggu lepas kak sabi mengunjungi sahabat kak sabi yang tinggal disebuah negara yg bernama trinidad and tabago~ kunjungan sabi amat membawa perubahan terhadap anak sahabat kak sabi ni yang x suka mandi...      

   kak sabi hanya berbisik di telinga anak sahabat kak sabi tu begini, ''adek, kenapa adek x suka mandi? kalau adek x mahu mandi, kak sabi akan melakukan senaman cardio sekarang juga dihadapan adek!''... lalu, adek itu terus mandi!




adek yang tidak mahu mandi itu






    namun begitu, sampai sekarang kak sabi masih terfikir, apa kaitan nye senaman cardio itu sehingga membuat kan adek itu rajin mandi sekarang??

 moral yang kak sabi peroleh dr pengalaman ini adalah, peserta miss universe dari negara trinidad and tabago pernah tersenarai dalam top 10 miss universe... (tahun lupa)

populariti kak sabihah lambok menyelamat kan nyawa kak sabi

   pengalaman yg sungguh menyayat hati kak sabi... sabi berada di sebuah shopping kompleks di sebuah bandar di vienna, austria. sedang kak sabi berjalan tiba2 ade seekor anjing hitam merenung tajam ke arah sabi dan tiba2 die datang dan berkata ''disini tidak dibenarkan berjalan-jalan sambil membawa rumah''... kak sabi hairan, salah ke kak sabi berjalan sambil bawak rumah??  




ini lah rumah kak sabi yang kak sabi bawa kemana-mana di vienna, austria tu... salah ke???



   kak sabi seperti biasa termenangis seketika, lalu tiba2 datang peminat kak sabi ntah dtg dr mana ntah tiba2 terajang anjing hitam itu! peminat tu kata die peminat kak sabi... kak sabi ucap terima kasih dan tros berlari kerana terlalu takut... 





   moral disini, 2minit kemudian baru kak sabi sedar adalah tidak normal berjalan2 sambil membawa rumah...


selawa2 sabi, ade juga yang lagi lawa.

   masa tu sabi pergi perpustakaan untuk membeli air kacang soya,,, sabi yakin sangat sabi adalah insan yang paling jelita di situ... tapi tiba2 sabi sentap sbb ade org yg lagi chantek dr sabi... sabi pun cepat2 masuk dalam kereta dan teros buka lagu sanisah huri untuk tenang kan hati kak sabi...

    tapi sempat juga kak sabi tangkap gambar die... di bawah adalah pompuan yg dikatakan yg lagi lawa dr kak sabi ni... ha korang judge la sdr.. chantek kan???


ini lah die pompuan tu, rasa nye die kerja kat perpustakaan tu, dan nama die miss jenny tan.

kesimpulan atau moral di sini, kak sabi akan sentiasa berusaha untuk mencantik kan lagi kecantikkan kak sabi yg sedia ada ni... dan kak sabi akan sentiasa berwaspada~!